aki hisz és bemerítkezik, üdvözül (Mk16,16a)

laikus baptista

Túl a barátságon!

2018. június 15. - laikusbaptist

1 Sámuel 20:4 Jónátán így felelt Dávidnak:

Amit csak kívánsz, megteszem érted!

main-qimg-334943d3d611da9126f90e4102ef1dd5-c.jpg

A bejegyzésem címével nem egy ismert filmre akartam utalni. Tisztában vagyok azzal, a modern liberális protestáns biblikusok szerint (1) Dávid és Jonatán között homoszexuális kapcsolat volt. Személy szerint nem szeretnék ezzel foglalkozni, mivel nem erről szól ez a textus.

Jonatán önfeláldozó barátsága példa lehet mindannyiunk számára.

Ez a barátság emberileg nézve nem volt jó ötlet, Jonatán gyakorlatilag azt az embert támogatta, aki az ő jövendőbeli pozícióját veszélyeztette, hiszen Saul után neki kellett volna Izraelben a királynak lenni. Az Istentől származó barátságok túlmutatnak a saját érdekeinken.

Ez a barátság nem csak szavakból állt. A barátságot tettek is bizonyították. Azt nem nevezhetjük barátunknak, aki csak a szavak erejéig barát, amikor pedig cselekedni kellene, akkor meg elfelejt minket.

Ez a barátság nem egy felületes, felszínes kapcsolat volt. Dávid és Jonatán egymás előtt érzelmileg is meg tudott nyílni, együtt nevettek és sírtak. Vannak olyan dolgok az emberek életében, amit csak egy baráttal lehet megbeszélni.

Az Újszövetségben is megjelenik a barát, barátság képe.

Az evangélisták arról tesznek bizonyságot, hogy az írástudók Jézust a vámszedők és bűnösök barátjának nevezték! (Mt11,19;Lk7,34) 

Jézus egyik parabolájában egy olyan emberről beszél éjnek-éjjelén is felkerekedik, hogy kenyeret szerezzen barátjának. (Lk11,6)

Bemerítő János beszámol arról az érzelmi katarzisról, amit egy igaz barát átél, amikor megérkezik a vőlegény: "ujjongva örül a vőlegény hangjának". (Jn3,29) 

Jézus, a halott Lázárt, barátjának mondja, akihez elmegy, hogy felébressze! (Jn11,11)

A felbőszült tömeg a Jézussal szimpatizáló Pilátusnak - az esetleges felmentő ítéletét megelőzve - az "Amicus caesaris" kiváltságát kérdőjelezi (2) meg és így manipulál: "Ha ezt szabadon bocsátod, nem vagy a császár barátja: aki királlyá teszi magát, az ellene szegül a császárnak.". (Jn19,12)

Jakab a tőle megszokott nyers megfogalmazással mondja: Aki tehát ennek a világnak barátja akar lenni, ellenségévé lesz Istennek. (Jk4,4b).

Igei gondolatom végére hagytam Jézus legmegindítóbb szavait, amit a barátsággal kapcsolatban mondott (Jn15,13-15): "Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek.".

Aki szeretne elmélyedni a barát, barátság további mélyebb teológiai jelentésén, annak ajánlom a Kittel szótár tanulmányt (TDNT 7213-7231).

Összegzés:

1. Van olyan barát az életedben, aki bármit megtenne érted, aki kiáll melletted a bajban is, akinek kiöntheted a szíved, aki együtt örül és sír veled?

2. Te magad, képes lennél másnak ilyen barátjává válni?

3. Jn 15,13-15 alapján te Jézus barátja vagy? Mit tennél meg érte?

4. Jézus a barátod akar lenni! Életét adta érted és utánad megy, hogy feltámasszon a halott helyzetekből, életed legsötétebb pillanatában is van megoldása!

 

(1) Horner, Tom M. Jonathan Loved David: Homosexuality in Biblical Times. The Westminster John Knox Press, Pennsylvania, 1978).

(2) ezzel kapcsolatban ajánlom mindenkinek Fazekas István: Amicus caesaris c. könyvét (Napkút Kiadó,Bp,2016) 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baptista.blog.hu/api/trackback/id/tr9314004810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.