aki hisz és bemerítkezik, üdvözül (Mk16,16a)

laikus baptista

Fecskék (áldás vagy átok)?

2018. június 23. - laikusbaptist

Az egyik este láttam egy természetfilmet a fecskékről. Nagyon sokáig nem tudták megfejteni, hogy hova tűnnek el a fecskék ősszel és télen. Egy svéd püspök úgy gondolta, hogy télire a lápok iszapjában rejtőznek el ezek a kis madarak. 

A 84. Zsoltárban van egy csodálatos kép a fecskékről:

Még a veréb is talál házat, és a fecske is fészket, ahova fiókáit helyezi oltáraidnál, Seregek URa, királyom és Istenem!

phpthumb_generated_thumbnail.jpg

A Zsoltár írója féltékeny a fecskékre, hiszen ott lehet a fészkük az oltár közelében. 

A Heródes idejében már nem tudták hitelesen énekelni ezt a Zsoltárt, tudniillik olyan építészeti megoldást csináltak a Templom épületén, hogy oda már nem tudtak fészket rakni a fecskék.

Josephus Flaviius azt írja: Tetején hegyes aranynyársak meredeztek, nehogy a madarak rátelepedjenek és beszennyezzék.(A Zsidó Háború 5:224).

Mekkora diszharmónia! Nem a fecskék, vagy a fecskeürülék tették tisztátalanná a Templomot, hanem az ott jelen lévő képmutatás és korrupció, ezért mondta Jézus erről az intézményről, hogy rablók barlangja (Mk11,17).

Az Isten után vágyakozó ember számára a fecske egy olyan madarat jelentett, aki közel volt "Istenhez".

A képmutató vallásos emberek számára pedig a fecske egy ellenség volt, aki a vegytiszta Istentiszteletet akadályozta, ezért is építettek aranynyársakat.

Az éhes embernek még a keserű is édes (Pb27,7b). Az Isten iránt éhesen érkező ember számára nem lesz zavaró a gyereksírás, a fecskeürülék, az Istentiszteleten éneklése alatti hamis hangok, a prédikátor selypítése. Természetesen elszeparálhatjuk a gyerekeket, hogy néma csend legyen. Laboratóriumi tisztaságot alakíthatunk ki. Zeneakadémiás kórustagokat vehetünk fel, Kazincy-díjas szónokokat alkalmazhatunk, de mind ez nem ér semmit, ha nem éhesen és vágyakozva megyünk el az Istentiszteletre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baptista.blog.hu/api/trackback/id/tr214066099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.