aki hisz és bemerítkezik, üdvözül (Mk16,16a)

laikus baptista

Baptista esküvő túlélési tippek

2018. július 12. - laikusbaptist

Ha esetleg meghívnak egy baptista esküvőre, akkor készülj fel.

ffeskuvo-600x450.png

Ezeket a dolgokat nem árt ha tudod.

1. Előszőr is nem esküvőre, hívtak meg, hanem mennyegzőre. Ez onnan ered, hogy a baptisták literálisan értelmezik a Hegyi beszédben található imperativust: Ne esküdjetek se az égre, mert az az Istennek királyi széke; se a földre, mert az az ő lábainak zsámolya; se Jeruzsálemre, mert a nagy királynak városa; se a te fejedre ne esküdjél, mert egyetlen hajszálat sem tehetsz fehérré vagy feketévé. A házasulandók nem esküt tesznek, hanem fogadalomtételt mondanak el a szertartás során. Nagyon figyelmes dolog a részedről, ha a kommunkációban mennyegzőt mondanál az esküvő helyett.

2. Az egyházi szertartás helye nem egy templom, hanem imaház. Nekünk nem templomaink vannak, hanem imaházaink. Ez a név azt is jelenti, hogy ez az épület nem egy különleges szent hely, azonban nem árt ha a hölgyek betartják a kimondatlan - le nem írt dress code-ot: szoknya max. térdig érő; dekoltázst kéretik nem kirakni; fedetlen vállak pántos ruha nem nyerő. Sajnos sokszor ezt még a baptista hölgyek sem tartják be. Ha nem akarod azt, hogy a vaskalapos baptista tekintetek megítéljenek, akkor öltözz fel rendesen. Vegyél példát Katalin hercegnéről.

3. Jézus mindenkit hív, de nem mobiltelefonon, ezért az imaházba belépve kapcsoljad ki a mobilod, vagy némítsad le. Nincs annál nagyobb bunkóság, amikor az Istentisztelet alatt megszólal a csengőhang, ne rontsad el az ifjú pár napját.

4. A baptista liturgia egyszerű. Nem kell keresztet vetned, nem kell utánoznod senkit. Nyugodtan ülhetsz, állhatsz, ahogy a többiek is, de ha nem teszed, akkor sem fognak megszólni.

5. Ne félj senki sem akar megtéríteni, bemeríteni, ez a nap az ifjú párról szól.

6. Arra készülj fel, hogy a baptista mennyegző nem 15 perces alkalom, akár 90 percig is eltarthat. Nem árt, ha az alkalom megkezdése előtt könnyítesz magadon, vagy még az elején megtudod, hogy merre van az illemhely. Igen, ez is a baptista imaházaknak az előnye a templomokkal szemben, hogy van WC!

7. A mennyegzőn lesz sok ének. A baptisták szeretnek, zenélni, énekelni. Az énekek szövege ki lesz vetítve, vagy megkapod egy lapon, így te is énekelheted velük.

8. A mennyegzőn központi szerepe van az igehirdetésnek/prédikációnak. Lehetőség szerint az igehirdetés alatt ne beszélgess, ne tegyél megjegyzéseket a párodnak, majd otthon kibeszélitek a hallottakat.

9. Az igehirdetés után jön a fogadalomtétel, majd az áldáskérő ima. Ezután szokás, hogy köszöntik az ifjú párt a gyülekezet részéről többen is. Na ez az a pont, ahol elúszhat a mennyegző, sajnos sokan mini prédikációkat nyomnak le ilyenkor és néha felesleges beszédeket mondanak szereplési vágyból. 

10. Ez után oda lehet menni az ifjú párhoz és lehet gratulálni és átadni az ajándékot. Mit ajándékozz egy fiatal baptista párnak? Drogon, alkoholon, lopott dolgokon kívül bármit adhatsz, de a legjobb szerintem ha pénzzel ajándékozod meg őket és majd azt vesznek, amit akarnak.

11. Ezután következik az imaház területén egy állófogadás. Ne csodálkozz, de az imaházban nem lesz alkohol, nem odavaló. Lesz azonban nagyon sok finom kaja, hidegtál, sütemény. Egyél rendesen és legyél gyors, mert a gyakorlott baptista testvérek rögtön észreveszik a legjobb tálakat és rárepülnek. Nyugodtan beszélgess és ismerkedjél, nagyon sok értelmes, tanult és kevésbé tanult, de becsületes ember jár a baptisták közé. Az orvosoktól kezdve a kőművesekig... Volt ismerősöm, aki nagyon örült, hogy megismerhetett egy baptista kőművest, aki nem iszik és nem fogja átverni.... 

12. Két dolog miatt szokott az imaházban állófogadás lenni: nagyon sok ismerősük van, nagy a gyülekezet, szeretnék megvendégelni mindenkit, de 200-300 embert megvacsoráztatni egy vagyon... A másik dolog az, hogy sok fiatal baptista pár legalább is az én időmben, nem akart eszem-iszom-dínom-dánom lakodalmat alkohollal, csürdöngölőssel, babonás népszokásokkal, parázna vicceket mesélő vőféllyel... de nem akart egy a világaik számára is unalmas vacsorát, társasjátékokkal.

13. Igen, most rátérnék az állófogadás utáni eseményekre. A vacsora általában már egy külön helyen szokott lenni (sátor, étterem, stb...). Több fajta baptista esküvő van. Ez azért is lehetséges, mert az ifjú pár szülei, vagy rokonsága, vagy azok többsége nem hívő és igény van a mulatozásra. Ekkor ugyanúgy van egy "Lagzi Lajcsi" formáció, aki tolja a zenét, megy a kaja-pia-tánc-ezerrel. A menyasszonytánc és a babonás népszokások itt is elmaradnak.

Van, a konzervatív esküvő. Kaja..... Nincs semmilyen alkohol... (Néhol esetleg van bor).. Társasjáték, mókás vetélkedők, versek hangozhatnak el (természetesen minden az ifjú pár vonatkozásában) A háttérben esetleg keresztény zene szól halkan. Abból a szempontból jó ez az esküvő, hogy jókat lehet beszélgetni. Nem leszel másnapos és emberi időben vége van. Az ilyen alkalom után tényleg nászéjszakája és nem nászreggele lehet az ifjú párnak, ne feledd a baptista fiatalok (remélem többsége) házasságkötés előtt nem folytat szexuális életet. 

A harmadik verzió, az első kettőnek a keveréke. A buli - tánc ilyenkor 11 után indul be és aki nem akar mulatozni, az nyugodtan elmehet. 

Összegezve:

Ha meghívnak baptista "esküvőre", ne légy nyugtalan. Nyugodtan kérdezz rá az ifjú párra, hogy milyen ajándékot szeretnének, milyen jellegű lesz az esküvő utáni buli. Ki tudja, lehet, hogy találkozol egy jó orvossal, villanyszerelővel, vagy egy csinos baptista lánnyal, akibe beleszeretsz és megtérve-bemerítkezve immáron ti fogtok egy jó kis baptista mennyegzőt csinálni.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baptista.blog.hu/api/trackback/id/tr3714100219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.