aki hisz és bemerítkezik, üdvözül (Mk16,16a)

laikus baptista

Martin Luther King a baptista (ál)szent?

2018. július 24. - laikusbaptist

A világon az egyik legismertebb baptista hívő Martin Luther King tiszteletes. Az USA-ban még a tőzsdék is zárva vannak minden év január harmadik hétfőjén, mivel ez a nap munkaszüneti nap és az emberjogi harcosra emlékeznek meg az egész országban.

ss-170116-martin-luther-king-jr-12_73b4dc9496463b3c467cd2c4579bae09-768x580.jpg

Forrás: Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1968. április 4-én halálos merényletet követtek el King tiszteletes ellen.

Nagyon sokszor előfordul, hogy valakiből szentet faragnak halála után, és jellembeli gyengeségei, hibái feledésbe merülnek. Amennyire megfeledkeznek hibáikról, ugyanilyen intenzitással emelik őket heroisztikus magasságokba.

Mi baptisták nem imádunk embereket, nem istenítünk senkit, sem életében, sem halálában. Sajnos MLK esetében ez egy kicsit elcsúszott. A felszínre jött tények alapján MLK nem volt szent, sőt.... Laikus baptistaként természetesen én a nyomába se léphetek ennek a híres emberjogi harcosnak, de van egy-két dolog, amit nem árt, ha tudunk róla.

1. Plagizálta a doktori disszertációját!

A Comparison of the Conceptions of God in the Thinking of Paul Tillich and Henry Nelson Wieman című disszertációját 1955-ben nyújtotta be. 1991-ben megvizsgálták disszertációját és súlyos plagizálási problémákkal szembesültek, ami miatt vissza kellett volna vonni a Phd fokozatot, ha élt volna a tiszteletes.

2. Plagizálta az "I have a dream...." 1963-as prédikációját.

A prédikáció jelentős része szó szerint Archibald Carey Chichagoban, 1952-ben elhangzott homílíából vette át.

3. Baptista lelkészhez méltatlan erkölcstelen életet élt.

Az FBI látókörébe került marxista megnyilvánulásai miatt, ezért az FBI lehallgatta utazásai során a szállodai szobáit. Kommunista cselszövést, szervezkedést nem tapasztalt, szexuális kicsapongást, részegeskedét, annál inkább. Több külsős is szemtanúja volt, hogy prostituáltakat fogadott. Ralph Abernathy tiszteletes 1989-ben megjelent művéből még az is kiderül, hogy két nővel is volt egyszerre. David Garrow azt állítja, hogy King tiszteletes szexuális kicsapongásait azzal magyarázta, hogy: "Egy hónapban 25-27 napot vagyok távol. A dugások egy fajta feszültség levezetők számomra.". King tiszteletes halálakor cigizett. Az igazi hívő baptisták nem cigiznek, nem alkoholizálnak, nem "kurváznak". Úgy halt meg, hogy családjára egy dollárt sem hagyott. A Nobel díjért kapott 54,600 dollárt is "eltapsolta". Garrow könyvében idéz egy részletet az egyik szoba jelenetből, amikor egy azt kiabálta részegen egy  fehér prostituáltnak:"ISTENÉRT b**szok! Ma én nem egy nigró vagyok!".

Fentiek miatt nem tudom tisztelni Martin Luther Kinget, mint keresztény prédikátort. Nem szeretném, ha egybemosnák vele a baptistákat. Nevezzük inkább emberjogi aktivistának, de még annak sem. Hol volt a gyermekeinek a joga a tisztességes családhoz? Hol voltak a szex orgiák kellékeihez használt  prostituáltaknak a jogai? Hol voltak a plagizált emberek jogai?

Pál apostol azt mondta:

Róma2,21 ha tehát mást tanítasz, önmagadat nem tanítod? Aki hirdeted: ne lopj, lopsz? 22Aki azt mondod: ne paráználkodj, paráználkodsz? Aki utálod a bálványokat, templomrabló vagy? 23Aki a törvénnyel dicsekszel, törvényszegéseddel meggyalázod Istent? 24Bizony „miattatok gyalázzák Isten nevét a népek között”, amint meg van írva.

Kyrie eleison!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Források:

David Garrow: Bearing the Cross: Martin Luther King, Jr., and the Southern Christian Leadership Conference. New York: William Morrow & Co., 1986; Vintage Books paperback, 1987; Harper Perennial paperback, 2004; London: Jonathan Cape, Ltd., 1988; Vintage Books

 David Garrow: The FBI and Martin Luther King, Jr.: From “Solo” to Memphis. New York: W.W. Norton & Co., 1981; Penguin Books 

Ralph Abernathy: And the Walls Came Tumbling Down: An Autobiography Paperback – Unabridged, April 1, 2010

http://allthatsinteresting.com/martin-luther-king-dark-side

https://www.washingtontimes.com/news/2011/sep/1/martin-luther-king-jrs-mixed-legacy/ 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baptista.blog.hu/api/trackback/id/tr5114132897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.