aki hisz és bemerítkezik, üdvözül (Mk16,16a)

laikus baptista

Ne így térítsd a Szentinelézeket!

2018. november 24. - laikusbaptist

Az elmúlt hét egyik legpörgősebb híre volt, hogy John Allen Chau-t a Szentinelézek megölték. Mindenki sajnálja, hősként, mártírként állítják be John térítési tevékenységét.

john-chau-photo-1024x1024.jpg                                                                    (fotó forrás: allnations.us)

Az első hullám után talán már megszólalhat az első józan szó: NEM SZABAD ÍGY TÉRÍTENI!

John az Oral Robert University-n szerezte a diplomáját. Ez egy független, karizmatikus egyetem. Nagyon sok bővölködés teológiát és hit-gyógyítást hirdető megagyülekezet vezető végzett itt. A karizmatikusokra amúgy is jellemző, hogy misztikusan úgy gondolják, hogy "Isten" szól hozzájuk és azt árkon-bokron keresztül, még ha hülyeségnek is tűnik végre kell hajtani. Ha esetleg valaki meghallva az Istentől kapott víziót, elmondja a véleményét, azt az ördög támadásának fogják venni. John egy misszionárius 

Miért csinált butaságot John?

- Jézus sosem egyedül küldte ki a tanítványokat a misszionárius munkára, hanem kettesével! Lk10

- Az apostolok cselekedetei szerint a missziós mezőre való kiküldés nem egy missziós szervezethez kötődött, hanem a helyi gyülekezethez, egyházhoz és itt is kettesével küldték ki őket (Apcsel 13. fejezet). Ugyanakkor ezek a kiküldések egyértelmű Isteni kezdeményezésre történtek, nem vallási lelkesülésből.

- Egy fehér ember, nyugati ruhában, nyugati felszereléssel a pattintott kőkorszakban élő Szentinelézeknek egyértelműen idegen, ellenségképként jelent meg. Kb. olyan hatás lenne, mintha egy "UFO" jönne hozzánk.......

John mögött nem állt egyház, csak egy missziós szervezet.

John haláláért az elsődleges felelősség őket terheli! Ha tudtak a tervéről, akkor le kellett volna beszélni őt, vagy megfelelő stratégiát kidolgozni. Minimum egy hasonló bőrszínű, hasonló ruházatú embernek kellett volna odamenni. Abban is igaza volt a médiának, hogy John olyan betegségeket vihetett volna a szigetre, ami nem életet, hanem teljes halált okozhatott volna. Azt pedig mindenki belátja, hogy egy orvosi csapattal és felszerelésekkel megérkezve a szigetre, már nem békés térítésnek számít, hanem inváziónak.

Nem tudom, hogy Chau olvasta-e Lesslie Newbigin könyvét (Evangélium a pluralista társadalomban). Olyan szépen idézte könyvében Roland Allent, akik a XIX. századi kínai misszionáriusok munkáját bírálta, akik abban látták a misszionárius munkáját bevégezve, ha a "honi egyház pontos másolat el nem készült, felszerelve a főesperestől a harmóniumig mindennel, követve a legapróbb részletekig az angol, skót, vagy német anyaegyház mintáját.   

Pál apostol nagyon jól megfogalmazta az 1Kor9-ben: 20A zsidóknak olyanná lettem, mint aki zsidó, hogy megnyerjem a zsidókat; a törvény uralma alatt levőknek, mint a törvény uralma alatt levő – pedig én magam nem vagyok a törvény uralma alatt –, hogy megnyerjem a törvény uralma alatt levőket. 21A törvény nélkülieknek olyanná lettem, mint aki törvény nélküli – pedig nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvénye szerint élek –, hogy megnyerjem a törvény nélkülieket. 22Az erőtleneknek erőtlenné lettem, hogy megnyerjem az erőtleneket: mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. 23Mindezt pedig az evangéliumért teszem, hogy én is részestárs legyek abban.

Emberileg sajnálom Johnt, nálam több tettvágy volt benne, de sajtburgerrel Timberland polóval nem lehet megtéríteni a bennszülötteket! Lassan elkezdődik az adventi időszak, az Isten fia emberré lett és így töltötte be a küldetését. A Szentinelézeknek Szentinelézzé kell lenni, hogy meg tudjanak térni.

Remélem John példáját nem fogja követni több lelkes misszionárius, akik el akarják dobni az életüket. Az ókeresztény egyházban is problémát jelentett az öngyilkossággal felérő mártíromságra való törekvés.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baptista.blog.hu/api/trackback/id/tr8514390488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.